«Det handler om mine valg»……

Det handler om mine valg.……mitt nye kurs har fått den tittelen. Jeg lanserte kurs under navnet: Det er meg det kommer an på. Men den tittelen var tatt på en bok – derfor ny tittel. Kurset kan tilpasses og justeres etter hvilken type bedrift det skulle gjelde, men essensen er den samme – det handler om mine valg. Nei….vil noen si, jeg har ikke valgt hverken det ene eller det andre. Da vil jeg si – det er også et valg. Mange tror de ikke velger når de «sitter på gjerdet» og bare betrakter hva som skjer, bare er passiv i diskusjonene, ikke tar parti, ikke mener noe……men beklager folkens, det er også et valg.  

collageminevalg

Som leder tror jeg det er veldig viktig at du har reflektert noe over hva du vil med   lederjobben, hva vil du oppnå, hvilken retning vil du gå, hvilken leder vil du være sammen med dine ansatte….hva er det som driver deg i jobben? Tina Turner synger i en sang: What you get is what you see». Ser du bare vanskelige medarbeidere rundt deg – så får du kanskje bare det, ser du muligheter, utvikling og humor – så får du det. Dette er et viktig element i LØFT – løsningsfokusert tilnærmingsmetode. Det du gir fokus og plass – blir forstørret.

Allerede her detter du kanskje av – for det er jo ikke SÅ lett!! Her er jeg både enig og uenig med deg. Enig fordi ingenting kommer lett uten trening. Og i treningsfasen må du jobbe, legge tilrette for gode rutiner, slite, svette, justere på programmet etc. Uenig fordi det etterhvert blir enklere nettopp fordi det du gir plass og fokus vil øke, og etterhvert vil du se flere muligheter enn begrensninger.

I tillegg trener du selvsagt på hva du sier til deg selv 🙂 Du trener på å si til deg selv at dette går bra, dette går veien, det er lov å snuble litt underveis – men da reiser du deg bare igjen. I tillegg passer du deg skikkelig for å bli «høy på deg selv». På PBL (Private Barnehagers Landsforbund) sin lederkonferanse hadde Steinar Bjartveit et foredrag om lederes triumfer og fall med Julius Cæsar. Og det kan sikkert føres helt frem i vår tid. Gode ledere gjør det utrolig bra, trener godt, men på et eller annet tidspunkt blir de så utrolig høy på seg selv, de ser bare sin egen fortreffelighet, hvor dyktig de er………..da er det viktig å ta en time-out og sette nye mål sammen med sine ansatte.

 Bjartveit

Steinar Bjartveit – en fantastisk historieforteller og foreleser.

Altså oppsummert har jeg nå sagt:

1. Ledere må ha et bevisst forhold til seg selv og hva de vil med lederrollen.

2. Det du gir fokus og plass vil forstørres.

3. Aksepter at ledelse må trenes på for å bli bedre – som alt annet du vil bli god på.

4. Merker du at du begynner å bli «høy på deg selv» – ta en time-out.

Så må jeg bare føye til nesten det viktigste – ha det gøy. Livet idag er ikke noen generalprøve på det hinsidige – livet må leves nå!!

Sitter og nyter en kopp kaffe på kontoret. Nye planer skal legges og et nytt spennede møte med ny kunde idag planlegges. Kjenner at alle kursene mine har fått en skikkelig plattform å stå på: Det handler om mine valg! 

 

4 Comments On “«Det handler om mine valg»……”

  1. Kjære begeistrings- Else Marie ! Har jobbet under flere salgs ledere og må vel si at du er en av de mest inspirernde, og den ledere som har vist mest hvem du er som menneske.Jeg tror på de lederne som tør å BY PÅ SEG SELV, og vise tydelig hvorfor de vil være leder i bedriften.Det er samspillet og relasjonene i alle ledd som er viktig for at vi alle skal få en memingsfylt arbeidsdag.Et stort poeng er jo at vi alle er små ledere. Vi leder oss selv i de valgene vi tar.Vi kan i disse små tingene lede medarbeidere med våre hodninger, både mot negativ lukket kultur, eller positiv åpen kultur.En bevisst leder skaper en bevissthet hos sine medarbeidere, og valget blir klart: Du kan velge hvordan du vil påvirke ditt arbeidsmiljø.Igjen sier jeg, heldigen de som møter din overbevisnede tro på at vi alle har hatt et valg om å lede hverandre og oss selv til det bedre. Skulle du trenge det, er fanget alltid åpent for en flott dame i San-Fransisco drakt.Lykke til med nye kurs ! Heie på deg 🙂

    • Tusen takk Monica for at du deler av dine tanker og refleksjoner. Og takk for alle gode tilbakemeldinger. Når alt om selvledelse er sagt så mener jeg allikevel at det er en leders ansvar å bidra til en åpen kultur, og slippe sine medarbeidere til med både alvor og humor. Det er viktig at lederen viser vilje til å vise vei.

  2. Tusen takk til dere begge, Else-Marie og Monica. For meg er og har dere alltid vært til stor insirasjon og glede! Holder du også foredraget for familier?

    • Hei Silje. Takk for de fine ordene. Det er ikke et rent foredrag, mer en kombinasjon av foredrag og jobbing med prosesser slik at en ser at valg får konsekvenser. Det har en innsats av at det er meg det kommer an på. Jeg tar ikke familieterapi.Føler meg ikke kompetent til det

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *