Dilemmaer og paradokser:)

Helt fra det de gamle grekerne har tenkere og filosofer jobbet med essensielle spørsmål og forholdet mellom rett og galt. Men vi hverdagstenkere blir også stilt overfor slike dilemmaer nesten daglig. Det utfordrer oss og til syvende sist går de til kjernen av et moralsk eller filosofisk problem. Ofte møter vi situasjoner der vi må spørre oss selv hva som er rett eller galt, eller der vi må velge mellom to onder. Det er viktig å forholde seg til slike diskusjoner som viser at verden ikke er svart – hvit, men full av både – og. I boken «Grisen som ville bli spist og 99 andre tankevekkere», av Julian Baggini blir det tatt opp utallige dilemmaer som ihvertfall ikke jeg hadde tenkt på. Boka er skrevet med et glimt i øyet, men grunntonen er alvorlig nok. Baggini spør for eksempel: Er det riktig å straffe noen for det de ikke har gjort ennå, men bare planlagt? Han spør også: Er det moralsk forsvarlig å torturere ett menneske for å redde hundretusener?

Om vi ikke stilles overfor så alvorlige spørsmål har vi mange nok i hverdagen. I avisene leser vi nesten ukentlig om rumenske tiggere, uteliggere, barn i asyl som sendes ut av landet. Og vi føler et visst ubehag. Hva med klærne vi går med – er de produsert av barnearbeidere? Målet er ikke å komme frem til noen sannhet – men å diskutere, å bidra til tankevekking. Det utfordrer hjernen vår, klarner tanken og skjerper resonneringsevnen. Det er ofte vanskelig å håndtere et moralsk dilemma – fordi det betyr at jeg må ta stilling til så mange ting på en gang. Jeg kjenner meg veldig godt igjen i dette –  av og til hører jeg meg selv si: Må jeg ta stilling til dette? Eller: Behøver jeg å mene noe om dette?? Og selvsagt – jeg klarer ikke å forholde meg til alt. En tankevekker er et redskap til å fokusere på en ting om gangen. Kan anbefale boken – morsomme kapittelnavn som: Hvor bra er bra nok? Kan forskjellsbehandling være OK? Har flaks noe med moral å gjøre? Blir du holdt for narr? Er det umoralsk å leve i sus og dus?

Ble det litt alvorlig nå? Joda men livet er seriøst nok det – jeg er et typisk både og menneske. Jeg pleier å si at jeg jobber veldig seriøst, men sjeldent alvorlig. Godt å ha en makker som liker å filosofere med meg – her i et dilemma:):)

Grubleren

Slike tanker kommer gjerne når jeg er ute i naturen og går – filosof Guttorm Fløistad sa for mange år siden: Tanken kommer til det gående mennesker. Og det er sant – har dere lagt merke til hvor mye rart en kan tenke når en går, og hvordan tankene kan henge sammen som lenker? Jeg bruker ofte å legge nye strategier på slike turer, men idag ble tankene avbrutt av nydelige svaneunger og til tider helt tomt hode. Og når jeg tenker meg om – det var deilig.

stokkavannet

Så nå lar jeg tankene fly og henter frem flere tankevekkere imorgen.

Ha en tankefull søndag:):)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *