Gjør det du er god på……..og få hjelp til det andre:)

Igår kom jeg over et sitat…. nei det var ikke et sitat men noe Birgit Skarstein sa i et intervju. Hun som sammen med Lars Monsen «gikk» til topps på Snøhetta i en rullestol (2286 moh).  Gjør det du er god på...og få hjelp til det andre. Jeg synes det var knakende godt sagt og en god lederfilosofi. Jeg tror mange ledere misforstår noe angående ledelse – ledere tror at ledelse er det samme som å styre hele showet selv. Men da hadde vi jo ikke trengt andre medarbeidere – tenk gjennom hvorfor du har dine ansatte, er det bare for at de skal utføre en jobb etter en stillingsinnstruks/beskrivelse??

Eller…..vil du som leder at dine ansatte, i tillegg til å utføre et godt stykke arbeid, skal tilføre jobben noen fantastiske nye ideer, visjoner,  skal snu på flere steiner, skal gi plassen et godt rykte, skal spille på flere strenger, skal bruke hele potensialet sitt, hele sitt spesialfelt??? Klarer du å ansette mennesker som er genuint bedre enn deg på selve jobben? La meg gi et eksempel – som leder var det viktig for meg å få inn høy kompetanse på lek, uteaktiviteter, kunst og kunstuttrykk, drama, musikk, filosofi – alt det jeg ikke var så god på. Ledelse kunne jeg – men jeg trengte utrolig dyktige mennesker rundt meg til å «løfte» arbeidsplassen.

Gjør det du er god på.…som leder skal du være god på …ja nettopp det å lede. Du skal gå forann og du skal lede på en slik måte at de andre har lyst til å løpe ved siden av deg. Du skal være dedikert til jobben din, være engasjert – ja dere kan gjerne le, men begeistring handler om det. For meg står begeistring for en genuin kjærlighet til jobben. Gjør det du er god på..….du skal legge til rette slik at dine høyt kvalifiserte folk kan få utfolde seg og by på seg selv. Du skal legge tilrette for en kultur for raushet, humor og en sunn galskap. Alle vil være i nærheten av mennesker som «smitter» med godt humør, som er gode fortellere. Det er en treningssak, folkens. Vi aksepterer at vi må trene for å bli bedre i idrett, vi må trene for å kjøre bil, for å lage blomsterdekorasjoner!!! Så det kan jo ikke være et sjokk at vi også må trene på kommunikasjon og ledelse??

Gjør det du er god på.……men hva er du god på og hvordan skal du gjøre det? Etter å ha vært på et salgsmøte:):) (forteller om det en annen gang) har jeg brukt dagen til å bla gjennom Personal og Ledelse, Ukeavisen Ledelse, Bedre Ledelse, BI magasin, Tara og mye mer. Jeg oppdaget ihvertfall en ting – meningen om god ledelse spriker ganske godt.

IMG_0342

Noen plasser er det viktig at alt gjøres riktig fra starten av – andre plasser er det viktig å gjøre noen feil slik at du kan lære. Andre sier det er viktig å følge magefølelsen – men bare hvis magefølelsen er trent opp?? At ledere når målene sine er i beste fall flaks!! Det er ikke JEG som sier det. Gründere må ha fokus, vite hva de vil, starte opp sammen med andre…bla bla bla. Av og til føler jeg at det skrives mye selvfølgeligheter – ihvertfall for den som tenker litt selv – og da mener jeg ikke at teori og kunnskap er bortkastet, jeg elsker bøker.

Gjør det du er god på….Før vi blir overlesset av hva som er riktig, galt, lurt, dumt etc etc tror jeg alle bør ta en runde med seg selv og gjerne speilet på badet/gangen—–hva er jeg god på? Hva er min styrke? Hva har fungert skikkelig bra? Hva gjør mine gode ledere? Hva har jeg å lære? Hva trenger jeg å lære? Så kan vi begynne å lete – for der finnes så mye bra inni oss. Vi har lært mye, vi har gode forbilder inni oss, vi har gode ledere eller andre idealer/helter som vi ønsker å kopiere noe av. Og vi kan tenke sammen med andre og vi kan trene!

Jeg avslutter med noen ord fra Arthur Buckhart som sier: «Skal du få gjort noe, må du være ute i felten» Han sier selv at han ikke engang har e-post. «Jeg liker heller å snakke med folk». For å få det til sier han:

«Tro på ideen, tro på deg selv, våg å hoppe i det, handle på innstinkt, ikke hør på andre, ikke tenk for lenge.  Vær klar over at ting kan gå galt, derfor: vær uhøytidelig og (den morsomste synes jeg) ikke vær for intelligent.» Det handler ikke om rett eller galt – men morsomt var det!

Ha en fin og innsiktsfull dag.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *