I nedoverbakke og oppoverbakke

Livet er sannelig ingen rett og bein asfaltert vei. Den er full av småsteiner, hull, seig leire og bratte bakker – både opp og ned. De fleste av oss opplever både oppoverbakker og nedoverbakker – uten at vi får noen diagnoser av den grunn. Livet er hardt og mange ganger ubarmhjertig. Det fiker til oss, det slår oss i magen – men vi er flink til å maskere det hele med et smil og en vellykket blogg om hvor mye vi tjener og hvor deilig livet er. Vi maskerer det hele med bilder fra alle verdenshjørner – se hvor lykkelig jeg er! Vi distanserer oss til det hele med å finne syndebukker til vår egen ulykke. Det må jo være noen der ute som har skylda for det som skjer med meg – politikere, arbeidsgivere, kolleger, foreldre, lærer….der er en hel armada å legge ansvaret over på. Hjelper det?

Hva som får oss mennesker på tross av dette til å stå på videre, hvor vi henter krefter fra er fortsatt et stort spørsmål for meg. Det skal også nevnes at slett ikke alle klarer å komme seg videre – det er også et stort tankekors, og et stort ansvar for alle som vil synes i mediaverden. Og da snakker jeg om aviser, blader, blogger etc. Hvilken side av oss selv er det vi viser? Hva er det vi sier både i klartekst og skjult? Hvilke livsløgner er det vi klamrer oss til? Hvorfor viser vi ikke tvilen, usikkerheten vår, den vonde følelsen i magen når vi lurer på om arbeidet vårt er godt nok? Dere skjønner gjerne allerede i hvilken ende av bakken jeg har vært en stund – ikke på toppen ihvertfall. Men jeg ser at det begynner å klarne litt – jeg begynner å se klarere og da er jeg moden for å ta i bruk de verktøy jeg har laget meg for slike dyp.

Det første verktøyet er å erkjenne av livet kan være et helvete og at jeg har godt av å dumpe ned av og til. Så tar jeg frem min «Når livet suger» liste. Jeg deler den her  – fri for alle.

 

Det har vært stille fra meg en stund. Jeg har vært i tvilens grep – jeg har gjort mulighetene for meg selv så små at jeg nesten ikke har sett noen muligheter. For meg blir det en slags renselse hver gang jeg er i en slik dump – og jeg kommer til den samme erkjennelsen hver gang. Med fare for å bli oppfattet navlebeskuende så vil jeg si at den viktigste personen i mitt liv er meg selv. Hvis ikke jeg er glad i meg selv, hvis ikke jeg trives i mitt eget selskap og sier til meg selv at jeg er verdifull – ja da har jeg lite å stille opp med for andre. Så jeg må stole på meg selv og jeg må jobbe med selvfølelsen.

Dette er mitt viktigste budskap – du er verdifull, du er god nok for deg selv, at du er tilstede gjør en forskjell i miljøet ditt, tro mer på deg selv. Og til alle – la oss balansere «bildene» av livene våre – vis både oppover og nedoverbakkene. Ungdommer jeg har i coaching må få se at også andre tviler på seg selv innimellom.

NLS

Dersom bilder kommer i hytt og pine kan jeg informere om at jeg gjør så godt jeg kan og at ny og mer oversiktelig side er på vei:)

2 Comments On “I nedoverbakke og oppoverbakke”

  1. Du vet aldri hvor sterk du er før å være sterk er det eneste valget du har…….enig med deg at livet byr på litt av hvert.Heldige er vi som har noen som bryr seg om oss uansett hvordan du har det eller tar det,men allikevel er det jo en stor sannhet i at det er deg selv det handler om…husk at oppoverbakker også kan gås sakte, målet flytter seg ikke…Min mor snudde seg mot sola hver hundre meter da vi gikk med sola i ryggen på skitur. Min far ville fort fram, min mor ville nyte turen på sin måte(og sikre seg litt brunfarge).Akkurat der jeg er nå,bruker jeg min mors metode…stopper litt opp og kjenner på de varme strålene fra det positive rundt meg…opp trenger ikke være en topp, det kan også være å bare puste godt og leve 🙂 Takk til ærlige du !

    • Takk Monica – uansett hvor sakte en går så går en ihvertfall. Fint bilde du ga meg med din mor som snur seg etter solen med jevne mellomrom. Det viser også at en ikke trenger å ta store jafs alltid – små munnfuller hjelper. Tenker på deg Monica og gleder meg til å se deg igjen:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *