Kritikk, tilbakemelding, veiledning – kan du se på dette som en gave?

Kritikk, tilbakemelding, veiledning – kjært barn har utallige navn. Og nettopp det at det er et kjært barn gir oss håp til å se på dette som noe som kan betraktes som en gave. Ja jeg mener det helt alvorlig  – vi må begynne å se på alle de tilbakemeldingene vi får enten de er av positiv eller negativ art som noe veldig positivt. Selv liker jeg nok bedre ordet tilbakemelding – men det er individuelt og betyr lite i denne sammenheng. Det som betyr noe er hvordan DU ser på det å få tilbakemelding – både positivt og negativt!!

Tenk deg tilbakemeldingen som en gave innpakket i flott papir, med et nydelig silkebånd på. Du kan åpne den med en gang – eller vente litt, det velger du selv. Oppi esken vil der kanskje ligge forskjellige ting – noe vil du se på med en gang, noe setter du på hyllen en stund…og et par ting er faktisk ikke dine, så de kan du høflig returnere til avsender. Uansett skal du takke for tilbakemeldingene – det kreves nemlig mye av avsenderen å gi deg dette.

Jeg har vært og er utrolig heldig som har folk rundt meg som gir meg et blikk på meg selv. Vet dere hvor vanskelig det egentlig er for andre å si noe som kan være ubehagelig? Egentlig skulle personalet mitt fått en premie hver gang de vågte å si noe som kan føre til en endring hos meg selv. Jeg kan takke mange for min egen utvikling – og jeg kan takke meg selv også fordi jeg har valgt å se på ulike tilbakemeldinger som veldig nyttige.

Jeg vet ikke hvordan det er med deg – men jeg kan ikke se meg selv i hverdagen – ei heller kan jeg høre hva jeg sier i hverdagen. Jeg TROR jeg både kan se og høre meg selv – men det er noe HELT ANNET. Vi tror at vi sier fornuftige, oppbyggende ting og at vi er hyggelige i tonen etc. Antagelig er vi så nervøs når det skal gis en tilbakemelding med en smule kritikk at vi blir rar i kroppsspråket vårt, øynene flakker hit og dit, som en skadeskutt fugl og stemmen vår blir enten skarp eller rusten.

Derfor skal dere klappe i hendene hver gang noen gir dere en tilbakemelding. For det er jo slik at vi på en arbeidsplass spiller på samme lag, mine medarbeidere er bare interessert i at jeg skal bli bedre i min jobbutførelse, mine medarbeidere ønsker meg fakstisk suksess i jobben og vil glede seg sammen med meg i min utvikling. Vi tar ikke krokfot på vår medspillere? Dersom det skjer i idretten blir du effektivt satt på benken!

Så når du skal trene deg opp  – ja jeg sa trene, for dette handler også om trening(som alt annet i verden) så skal du gjenta disse setningene for deg selv:

1. Mine medarbeidere vil meg bare vel

2. Mine medarbeidere vil øke min suksess

3. Mine medarbeidere vil glede seg på min vei til å gjøre det bedre i jobben.

4. Når mine medarbeidere/kolleger gir meg en tilbakemelding – skal jeg lytte og eventuelt bare stille oppklarende spørsmål!belønning

Og husk selvfølgelig regelen om 80%  – 20% i hverdagen. Positive tilbakemeldinger i hverdagen skal det være mest av. Da har vi alle en god buffer å ta av når noe må endres på. Det er ikke slik at du alltid skal endre på deg selv bare fordi andre vil det – det må virke meningsfullt for deg også. Når dere har skapt et godt klima for tilbakemeldinger, kan dere gå videre til å jobbe med HVORDAN dere skal gi hverandre tilbakemeldinger! Stadig noe mer å jobbe med!

Lykke til med tilbakemeldingene!!

4 Comments On “Kritikk, tilbakemelding, veiledning – kan du se på dette som en gave?”

  1. Jepp, jepp 🙂

  2. Hei igjen Else-Marie.Håper du har kommet deg vel hjem Og så vil nå bare takke deg enda en gang for en fantastisk dag i Orrestien 🙂 Jeg er ikke ukjent med arbeidsmetoden din, og er SÅ glad vi fikk oppleve deg 🙂 Fikk meg dog et par aha opplevelser 🙂 Bla til ordet kritikk !!! Deiligt. Da kan jeg gjøre noe med det 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *