Om ord – og bruken av dem:)

Om ord – og bruken av dem!

Jeg fikk oppleve Kristine Koht i Sandnes kulturhus igår og hun satte igang noen ville tankespinn hos meg –  og en gammel artikkel av Ellen Arnstad dukket opp i hodet. Dette er mest hennes og litt mitt – og det er bare en liten del av alle ordene som dukket opp. Jeg liker når ting blir satt på spissen – da sitter det godt. Så her er noen av ordene vi strør rundt oss med.

Du gjør aldri husarbeid. Jeg er alltid sliten. Jeg hater fiskepinner.

I og for seg nokså dagligdagse setninger, men med sterk ordbruk. Ord og uttrykk som vi sjelden reflekterer over. Det er ikke rart det blir konflikter i heimen av og til. Eller på arbeidsplassen. Eller i verden for øvrig. Ord er et farlig våpen og ofte gjenstand for tolkning og misforståelse. Ord og setninger som gjør at vi prøver oss på tankelesning mer enn å snakke sammen. Jeg er veldig dårlig på tankelesing – allikevel gjør jeg det. Jeg har til og med min egen krystall kule:)

041020121406

At kvinner er fra Venus og menn fra mars er vi oppvokst med. Handler mye av dette om ord? Eller mangel på ord? Menn snakker for lite og kvinner snakker for mye. Alt det som skjer mellom tausheten og ordflommen, er kilde til samlivsbrudd,   konflikter og noen ganger uløselige knuter.

Noen ord har vi et kollektivt forhold til. Ordet snill er ikke alltid det det gir seg ut for. Snill pike f.eks gir oss negative assosiasjoner. Ordet myk er i samme kategori. 70 tallets myke mann er det motsatte av macho. Helst ønsker vi oss en både-og-kloning tett innå oss.

Ikke engang det tilforlatelige ordet kylling betyr det samme som før. Kylling er mer enn de med grillede vinger, det er en betegnelse på noe lite  – noe som viker – noe vi helst ikke vil være. Kylling i kommunikasjon står for kakling – og det kalkles og kalkles. Tv sender timesvis med uinteressant kakling fra reality serier. De samme forstå-seg-påere, politikere eller kjente fjes løper fra tv sending til t v sending, fra reporter til reporter med det samme budskap  – om igjen og om igjen. Er det rart vi synes vi er slitne hele tiden.

Ordet sliten er også blitt er hverdagsuttrykk. La oss finne på noe annet! Jeg er trett, jeg er uopplagt, jeg sto opp med det gale beinet, jeg har for mye å gjøre — og må gjøre noe med det. Det er så lett å bli sliten av å være sliten hele tiden og massesuggesjon har aldri vært sunt. Når et helt folk går rundt og er slitne – uansett om det er etter en joggetur, etter jobben, etter henting i barnehagen, eller etter å ha satt sammen et skap fra Ikea – er det på tide å finne på noe annet å kalle tilstanden. De som virkelig er slitne , bør få bruke ordet i fred.

Stress er samme kategori. Det har lenge vært moderne å være stresset, nå er det trendy å finne roen. Å lete etter stillheten. Kanskje de ordene er oppbrukt snart også?

Karrierekvinne er det også en belastning å være. Ordet setter seg i halsen på kvinner som ser for seg en spisse-albuer-og-dårlig-mor-rollefigur. Otto Jespersen ser Tårnfrid, og andre menn ser brautende sinnatagger det ikke går ann å diskutere saklig med. Synd når vi fortsatt mangler kvinnelige topp ledere og den feminine representasjonen i styrene er lik null.

Ordet fleksibel spyr vi også snart av. Det er ikke mangel på fleksibilitet som gjør at vi er så forbannet slitne hele tiden, det er derimot en overdose fleksibilitet som er problemet. Vi strekker oss alt for langt i alle retninger, hele tiden. Spesielt uttrykkes det gjennom snille og flinke piker. Jeg pleier å si at snille jenter kommer til himmelen – vi andre kan komme så langt vi bare vil. Men de som vil mer får kanksje merkelappen utagerende. Det er et nytt ord i vårt vokabular.

Lykke er også et ord som blir satt svært høyt – vi overlesses at lykkelige og koselige kommentarer i sosiale medier. Eller det er vel mer riktig å si at ordet lykke må erstattes med å lykkes. Og det er virkelig in i tiden med selvutvikling. Vi går og vi går  – men henter vi noen gang frem det vi «stapper» i oss. Mediabildet maler bilder av ulike typer lykke – både fysisk og psykisk. Og hva er riktig eller galt. 

Jeg er sikker på at dere kan finne mange flere ord. Uttrykket «Choose your attitude» fikk seg en skikkelig prøve igår da internett og server kræsjet og alt måtte gjøres om igjen:):)

Ha en strålendes ordfull helg:):)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *