Om skolestart og den gode praten hjemme…….

Skolestart var en alvorlig greie når jeg begynte i 1964, det var alvor og en stor overgang for meg som hadde levd herrens glade dager i en hotellfamilie. Jeg er født inn i en hotellfamilie og min beste tid må være årene før skolestart fra mai til august. Da bodde vi fire i en knøttliten bongalow(bittelite hus) bak Viste strandhotell. Verden var stor, jeg hadde store områder å bevege meg på, skogen og bondegårdene rundt var min lekeplass og det var utrolig mange spennende mennesker på hotellet. Spennende mennesker som jobbet på kjøkkenet, i resepsjonen, i serveringen og resten av hotellet. I tillegg hadde vi alle de spennende hotellgjestene fra inn – og utland. I voksen alder kunne jeg med forundring lese at det slettes ikke er bra med så mange kontakter for et lite barn – men heldigvis visste jeg ikke det som barn. Istedet skal jeg fortelle litt om hvorfor dette ble bra for meg!

Å begynne på skolen var ikke kjekt slik jeg husker det, jeg var redd for alt det ukjente jeg skulle møte. Og jeg kan bare si at de to første årene på Eiganes skole var ikke bra. På en eller annen måte ble jeg hun som et par fra «kommunehusene» kunne lugge i friminuttene og med en lærerinne som overhodet ikke tok dette på alvor fikk det vare i godt over ett år. Vi ble ganske fort innpodet med at å «sladre» om dette bare gjorde sakene verre – så jeg fortalte aldri dette til mor og far. Men jeg hadde et stort nettverk på hotellet som gjorde at jeg kunne ta det opp med dem og få lure råd på veien. Jeg har en mistanke om at foreldrene mine ble informert, for vi begynte med noen gode samtaler ved middagsbordet, som nesten utviklet seg til familieråd. Vi hadde rett og slett gode holdnings- og verdispørsmål flere ganger i uken. Dette hjalp utrolig på min egen selvfølelse som igjen gjorde at jeg etterhvert begynte å synes synd på «luggerne». Dermed kunne jeg etterhvert rette ryggen og luggingen avtok.

Mitt råd er å starte slike gode samtaler med barna fra de er små, vær forsiktig med hvilke holdninger du formidler til ditt barn – de er ganske små når de begynner å imitere oss. Jeg tror at barn bærer mye av hjemmets holdninger med seg ut i verden. Så hva snakker dere om rundt bordet hjemme? Stiller du spørsmål ved ditt barns uttalser når det blir litt større? Støtter du barnet ditt i gode verdivalg? Gir du barnet ditt gode alternativer?

Det var de gode alternativene fra de ansatte ved Viste Strandhotell jeg lærte mye av ved skolestart, samt de gode samtalene rundt middagsbordet hjemme. Jeg kan bare huske at mor og far snakket godt om hverandre, gjester og naboer. Hva gjør dere?

Gode holdninger starter hjemme!

2 Comments On “Om skolestart og den gode praten hjemme…….”

  1. Oransje ransel, og oppstilt bilde foran rosene i hagen. Like skjemt smil hvert år. Skole for meg var lett. Lærte fort, hadde gode venner og var en av lærerens favoritter.Så gikk årene, og vi holdt sammen venninnene fra skolen.To favoritter, og to som strevde hver dag.Gjennom samtaler oss i mellom kom det mye fram, og alt var ikke like bra. Opplevelsene til minne venninner forsterket ansvaret du har når livet går deg vel.Du har jammen plikt til å bidra og si i fra når du ser ting som ikke er bra. I vårt tilfelle var læreren verst, eller frøken som vi sa.
    Hørte om oppstart på radioen i går.To tips som jeg synes var veldig gode : TID, sett voksenbehov til side til tilvenningen er over for DITT barn. Det er så individuelt.Gjør ting sammen når skoledagen er over. RUTINER, lag gode rutiner som passer deg og dine. Frokost, middag og leggetid.
    Det er ingen skolestart hos meg i år, nå er de voksne, og jobb og lære er i gang. Skole og fritidsaktiviteter gjør at barna våre møter mange andre barn og voksne de må forholde seg til. Det er spennende og høre deres mening om hva som er bra og hva de absolutt reagerer på. Heldigvis har de også kommet med reaksjoner på hvordan medelever har blitt behandlet, og sagt i fra. Grunnen til dette kan være at vi har styrket våre gutters tanker og meninger om egne opplevelser. Vi har stilt spørsmål som :Hva tenker du om det ? Kan vi hjelpe på noen måte ? Og så har vi vært så heldige at vi har klart å ha et felles måltid hver dag hvor dagens opplevelser og inntrykk har blitt delt.
    Jeg mener og tror at TID, åpne samtaler hvor alle tanker og meninger kan luftes er viktig. Oppmuntring til refleksjon av egne tanker og handlinger er like viktige, og styrking av egenverdi….hva kan jeg tillate at andre gjør mot meg, og hva gjør jeg for og mot andre.
    Viktig tanker om skolestart Else- Marie .De følger oss hele livet, og vi er jo «barn» igjen når vi starter i ny jobb eller i nye aktiviteter. Husk å være tilgjengelig hva enn din rolle er i disse oppstarttider 🙂 Ha en fin høst kjære du 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *