Skift taket mens sola skinner!

Er ikke det helt innlysende da? For hva skjer om jeg skifter tak mens det regner og blåser? Det kan komme lekkasjer, hull i taket, jeg kan skli, jeg kan skade meg – alt i alt kan det bli et arbeid jeg er veldig misfornøyd med og som jeg i verste fall må gjøre omigjen. Bortkasta tid!!


Det er best å skifte taket i solskinn – alle er fornøyde og jobben går, om ikke lekende lett, så ihvertfall bedre enn i regn og storm.

Dette er en god metafor for når en skal drive med ledertrening. Jeg har alltid sagt at vi bør ta opp vanskelige tema og vanskelige samtaler i «fredstid» – da er skuldrene lave, forsvaret er senket og begge parter har gode forutsetninger for å lykkes. Vi kan bygge gode relasjoner – for det er det ledelse handler om – relasjoner. For meg er ledelse relasjonelt – ikke posisjonelt!

Men det handler om noe mer – det handler om å etablere gode strategier, skape en kultur hvor det er helt klart hvor vi er og hvor vi skal.

Ledelse handler om :

* Trening og atter trening

* Danning

* Innsikt i din egen historie og deg selv

* Å ha lyst til å lede

* Stille de gode spørsmål

Og hva er så de gode spørsmål? Prøv å spørre til du har samme bilde i hodet som din makker har, legg til undring og barns nysgjerrighet og lekenhet – så er du på vei. Men det handler om å begynne, og å øve!

Jeg leste en plass at ledere som ikke setter seg inn i hva ledelse og ledelsesutvikling er svikter både sin organisasjon og seg selv. Det er sterke ord! Og…. når er vi trygge og gode nok til å utøve ledelse? Du utøver ledelse av ditt eget liv hver eneste dag – du tar avgjørelser hver eneste dag. Så hva er det vi egentlig venter på? Jeg har snudd litt på setningen som ofte møter meg: Jammen vi må bli trygge først før vi kan……….Jeg mener bestemt at vi blir trygge når vi trener og øver.

På Djupskolen oppdaget jeg plutselig hvor viktig det er å ta et dypdykk i seg selv og finne frem ressursene.  Hos HC Medlien lærte jeg hvor viktig det var å stille gode spørsmål – ikke nødvendigvis å ha alle svarene. Det var forbudt med svære powerpoint fremvisninger – der skulle foredragene være personlige, ikke private.

Å stille de gode spørsmålene er noe av det viktigste jeg prøver å formidle til ledere idag. Ledere som trener på å stille spørsmål får så mye «gratis» med seg:

* De ansatte føler seg verdsatt, interessante, de blir lyttet til, de får sagt sine meninger – de blir altså SETT og HØRT, noe som er basis for oss alle som mennesker.

Og nå gleder jeg meg til en tur til Trondhjem hvor 65 ledere skal trene seg på begeistringsledelse, humor og kreativitet. Det begeistrer meg! Og folkens – aldri slutt med å leke!

hellestønytt

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha en fin uke!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *