Stressmestring er egentlig mestring av livet……..

Jeg elsker regnsvær! Regnværet har så mange fordeler, det er så mye jeg kan tillegge regnværet….jeg kan krype opp på mitt lille rom med gode bøker, med tid til refleksjon, bare være tilstede her. Jeg kan ta noen psykiske opprydninger, jeg kan rydde i alle hyllene mine, rydde noen klær ut av klesskapet, de som var tiltenkt om 5 kg mindre……

Men dere har skjønt det – for egentlig finner jeg bare en kjempegod anledning til å holde meg innendørs og gjøre noen av de tingene jeg liker veldig godt….skrive, lese, tenke, høre på radioen, lytte til musikk og bare være meg selv. Derfor trives jeg i Stavanger hvor været er uforutsigbart, hvor stormen er rett rundt hjørnet og hvor jeg da – med veldig god samvittighet – tillater meg å synke inn i meg selv. Jeg liker sol og fint vær også – men det skriver jeg ikke om nå.

To grunner til å se Skavlan igår – Are Kalvø og Angelique Kidjo. Kalvø kommer med et show om hva vi nordmenn egentlig bruker tiden vår på, basert på forskning på dette området. Det var ingenting i forskningen jeg hang meg opp i, men han sa noe som ennå ringer i ørene mine, han sa at han skulle ønske at han kunne kaste bort mer tid!!

Det var i disse situasjonene hvor tiden bare forsvant, enten med gode venner, eller andre situasjoner som ikke var planlagt, som egentlig var hans beste stunder. Jeg hører på Are og tankene går sin egen vei…….koblinger til teoriene rundt oppmerksomhetstrening. Hva skjer egentlig når vi «kaster» bort tiden, som Are snakker om? Hva skjer når vi er i gode samtaler, enten med venner eller med oss selv, eller vi opplever noe interessant ved bøker, på data, i musikken eller what ever? Jo vi er tilstede, vi er her og nå, vi er kjemisk fri for bekymringer og tanker om hva som har skjedd eller bekymringer om fremtiden. Vi er akkurat der vi skal være – her…og her….altså i det berømmelige nuet hvor tid og sted nesten opphører og hvor vi plutselig utbryter….Hva!!! Er klokken 04 allerede – klokken var jo nettopp 20.00!!!

Jeg har opplevd slike stunder som Are nevner som å «kaste» bort tiden, jeg skjønner hva han mener, og jeg synes disse stundene er vidunderlige. Jeg er sikker på at dere har hatt slike stunder selv og kjenner dere igjen. Det er vanskelig å planlegge slike stunder – de bare kommer. Jeg klarer ihvertfall ikke å tvinge dem frem!

Dette er egentlig en god vei til stressmestring – det er fullt mulig å få til i hverdagen på jobb, hjemme eller i andre situasjoner hvor det er viktig å ta en time-out fra verden. Det har mange navn – jeg synes Andries Kroese har et godt navn på det OppmerksomhetsTrening. Det handler som alt annet om trening – skal vi bli god i noe, eller bedre så må vi trene. Se mer på www.begeistringsbedrifter.no

Jeg har vært så heldig å få delta i Global Dignity Day på Godalen videregående. Vi skal lytte til ungdommene, de forteller oss noe viktig – nemlig hvordan de har det og hva konsekvensene av vår behandling og møte med dem resulterer i. Vi skal lytte og vi skal spørre dem ofte hvordan de har det, vi skal inkludere dem enda mer enn vi kanskje gjør. Jeg fikk oppleve at en av «mine» tildelte elever gikk på scenen foran over 600 medelever for å fortelle en verdighetshistorie fra sitt eget liv. Det var sterkt  å oppleve – det gikk rett til hjertet. Der fikk jeg en opplevelse av at tiden bare opphørte. Jeg deltar mer enn gjerne neste år!

Ha en god helg i nuet!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *