Valgets paradokser:)

Jeg vil ønske alle en riktig god påske og sender med dere en liten tanke rundt valg  – ikke politisk valg, men det å ta noen valg i livet. Påsken er en god tid for refleksjoner og diskusjoner – så her kommer utfordringen: Ta noen gode filosofiske diskusjoner i påsken. Det er godt å stoppe opp, trekke pusten og stille seg noen spørsmål om hva en holder på med:):)

DSC_0011

Jeg møter endel menesker som sier: Jeg hadde ikke noe annet valg! Er det slik? Har vi ikke et mangfold av valg? Er det blitt automatikk i dette ordhellet – og har vi mistet synet på hvor mange valg vi egentlig har?

Kirkegaard sa: «Det å være menneske er langt på vei det samme som å velge. Gjennom egne valg skaper vi oss selv.» Jeg er blitt litt mer moderat i mine uttalelser med årene – men jeg mener fremdeles at det meste i livet er et valg. Det å ikke velge er også et valg. Det er disse paradoksene jeg synes er interessante. Kierkegaard griper fatt i noe vesentlig her  – han påpeker at mye av livet vårt blir slik vi velger å være.

Ved å tørre å hive seg frempå, ved å våge å gjøre ting på litt andre måter så møter vi en verden som vil respondere på dette og gi oss en tilbakemelding. Ved stadig slike tilbakemeldinger kan jeg korrigere og/eller justere meg i forhold til livet mitt. Det er også en forskjell på om valgene våre er villet og personlig. Der ligger mye i ordspråket : Choose your attitude. Du kan faktisk i veldig stor grad velge om du vil ha en god eller en dårlig dag. Ledere kan også velge hvilken dag de vil ha, hvilken kultur arbeidsplassen skal ha – der er utrolig mye som går ann – og det smitter:)

Jeg kan velge om jeg vil stole på mennesker, om jeg vil trekke meg unna folk, om jeg vil være undrende og spørrende og dermed mer interessert i å spørre – eller å sette alle i bås når jeg treffer dem. Jeg kan velge å gjøre meg mindre i andres øyne eller like stor.

«Ingen andre kan velge for deg. Du er fri til å velge», Kirkegaard.

Og med disse ord ønsker jeg deg noen gode fridager – om du er på fjellet, ved havet eller rett og slett i hagen.

21072011351

 

 

 

One Comment On “Valgets paradokser:)”

  1. In a later comment, I shall discus some of the reasoning
    behind our choices. Excellent information here.
    I always benefit from perusing your blog posts. I’ve learned a lot from them.

    my website: shoe lifts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *